Pasta na kanapki – poznaj 10 naszych propozycji

25 września, 2022

Zastanawiasz się jaka pasta na kanapki jest szybka, smaczna i zdrowa? Podpowiadamy! 
Jeśli wspominamy o pastach na kanapki, to zdecydowaną królową past jest pasta jajeczna, można przygotować ją na kilka sposobów a oto one. 

Pasta na kanapki – pasta jajeczna nr 1

Składniki:

  • jajka,
  • papryka
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, paprykę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy i przekładamy do miski. Jeśli chodzi o sos to dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego bądź greckiego, jedną łyżeczkę musztardy i oczywiście sól i pieprz do smaku.

Pasta na kanapki – pasta jajeczna nr 2

Składniki:

  • jajka,
  • pęczek rzodkiewki,
  • szczypiorek

Przygotowanie:

5 jajek na twardo, pokrojona rzodkiewka, drobno posiekany szczypiorek mieszamy z najlepiej domowym majonezem, solą i pierzem, dla urozmaicenia na kanapki możemy dodać kiełki rzodkiewki bądź arbuza ewentualnie rzeżuchę

Pasta na kanapki – pasta jajeczna nr 3

Składniki:

  • jajka na twardo,
  • ser żółty
  • ogórek kiszony

Przygotowanie:

3 jajka gotujemy na twardo, dodajemy 3 ogórki kiszone, do tego 300g startego sera żółtego (może być gołda, mozzarella), jako sos wykorzystujemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku

Pasta na kanapki – pasta jajeczna nr 4

Składniki:

  • jajka,
  • awokado,
  • pomidor,
  • cebula dymka

Przygotowanie:

Potrzebujemy 3 jajka ugotowane na twardo, jedno dojrzałe awokado, cebula dymka i jeden pomidor najlepiej malinowy. Wszystko kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem.

Pasty warzywne na kanapki 

Warto do swojej diety włączyć pasty warzywne, istnieje wiele a mogą to być m.in.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Składniki:

  • soczewica
  • sos sojowy
  • suszone pomidory
  • sok z cytryny
  • kminek mielony

Przygotowanie:

400 g opłukanej i odsączonej soczewicy, połącz z łyżką sosu sojowego, 10 sztuk suszonych pomidorów, sokiem z cytryny, 1 łyżeczką czosnku oraz 1 łyżeczką kminku mielonego, wymieszane razem składniki przełóż do miski, podawaj z pieczywem

Pasta na kanapki

Pasta z marchewki i twarogu

Składniki

  • marchewka
  • twaróg
  • papryczka chili

Przygotowanie

Ugotuj marchewkę do miękkości i ostudź. Następnie obierz ją i połącz ją z twarogiem na jednolitą masę. Dopraw papryczką chili do smaku.

Pasta z białej fasoli

Składniki:

  • Pół czerwonej cebuli,
  • puszka fasoli białej,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie:

2 łyżki posiekanej bazylii połącz z 1/4 szklanki wody i dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek wysokiej jakości, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem

Czy pasty kanapkowe są zdrowe?

Odpowiedź jest prosta. Oczywiście!
Tylko od nas zależy co do nich dodamy, każdy lubi co innego. Pastę na kanapki tak naprawdę możemy przygotować ze wszystkiego.

Pasta z kurczaka

Składniki:

  • 300 g fileta z kurczaka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić na cieńsze plastry. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z brązowym cukrem i pieprzem i skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.

Pasta z tuńczyka

Składniki:

  • puszka tuńczyka najlepiej z wody,
  • jedna cebula najlepiej czerwona
  • łyżka majonezu

Przygotowanie:

Tuńczyka mieszamy z majonezem i pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Doprawiamy do smaku, podajemy z pieczywem możemy udekorować rukolą bądź kiełkami.

Pasta na kanapki pomysly

Pasta z indyka z selerem naciowym i porem

Składniki:

  • udziec z indyka około 250 g,
  • seler naciowy
  • por

Przygotowanie

Pokrojonego indyka ugotuj z porem przez około 15 min, zmiksuj i dodaj 1 łyżkę masła. Pasta jest gotowa, udekoruj według uznania.

Pasta z zielonego groszku i sera feta

Składniki:

  • Groszek
  • ser feta
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Groszek gotujemy do miękkości, dodajemy pokruszony ser feta, czosnek i jogurt naturalny bądź grecki, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Konsystencje możemy regulować dodają jogurtu. Przygotowaną pastę możemy przechowywać w lodówce 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pastę możemy wykorzystać na kanapki, które udekorujemy świeżym koperkiem ale również jako dip do dań głównych.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close