Zastanawiasz się jaka pasta na kanapki jest szybka, smaczna i zdrowa? Podpowiadamy!
Jeśli wspominamy o pastach na kanapki, to zdecydowaną królową past jest pasta jajeczna, można przygotować ją na kilka sposobów a oto one.
Pasta na kanapki – pasta jajeczna nr 1
Składniki:
- jajka,
- papryka
- szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, paprykę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy i przekładamy do miski. Jeśli chodzi o sos to dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego bądź greckiego, jedną łyżeczkę musztardy i oczywiście sól i pieprz do smaku.
Pasta na kanapki – pasta jajeczna nr 2
Składniki:
- jajka,
- pęczek rzodkiewki,
- szczypiorek
Przygotowanie:
5 jajek na twardo, pokrojona rzodkiewka, drobno posiekany szczypiorek mieszamy z najlepiej domowym majonezem, solą i pierzem, dla urozmaicenia na kanapki możemy dodać kiełki rzodkiewki bądź arbuza ewentualnie rzeżuchę
Pasta na kanapki – pasta jajeczna nr 3
Składniki:
- jajka na twardo,
- ser żółty
- ogórek kiszony
Przygotowanie:
3 jajka gotujemy na twardo, dodajemy 3 ogórki kiszone, do tego 300g startego sera żółtego (może być gołda, mozzarella), jako sos wykorzystujemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku
Pasta na kanapki – pasta jajeczna nr 4
Składniki:
- jajka,
- awokado,
- pomidor,
- cebula dymka
Przygotowanie:
Potrzebujemy 3 jajka ugotowane na twardo, jedno dojrzałe awokado, cebula dymka i jeden pomidor najlepiej malinowy. Wszystko kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem.
Pasty warzywne na kanapki
Warto do swojej diety włączyć pasty warzywne, istnieje wiele a mogą to być m.in.
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Składniki:
- soczewica
- sos sojowy
- suszone pomidory
- sok z cytryny
- kminek mielony
Przygotowanie:
400 g opłukanej i odsączonej soczewicy, połącz z łyżką sosu sojowego, 10 sztuk suszonych pomidorów, sokiem z cytryny, 1 łyżeczką czosnku oraz 1 łyżeczką kminku mielonego, wymieszane razem składniki przełóż do miski, podawaj z pieczywem
Pasta z marchewki i twarogu
Składniki
- marchewka
- twaróg
- papryczka chili
Przygotowanie
Ugotuj marchewkę do miękkości i ostudź. Następnie obierz ją i połącz ją z twarogiem na jednolitą masę. Dopraw papryczką chili do smaku.
Pasta z białej fasoli
Składniki:
- Pół czerwonej cebuli,
- puszka fasoli białej,
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
Przygotowanie:
2 łyżki posiekanej bazylii połącz z 1/4 szklanki wody i dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek wysokiej jakości, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem
Czy pasty kanapkowe są zdrowe?
Odpowiedź jest prosta. Oczywiście!
Tylko od nas zależy co do nich dodamy, każdy lubi co innego. Pastę na kanapki tak naprawdę możemy przygotować ze wszystkiego.
Pasta z kurczaka
Składniki:
- 300 g fileta z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka brązowego cukru
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić na cieńsze plastry. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z brązowym cukrem i pieprzem i skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
Pasta z tuńczyka
Składniki:
- puszka tuńczyka najlepiej z wody,
- jedna cebula najlepiej czerwona
- łyżka majonezu
Przygotowanie:
Tuńczyka mieszamy z majonezem i pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Doprawiamy do smaku, podajemy z pieczywem możemy udekorować rukolą bądź kiełkami.
Pasta z indyka z selerem naciowym i porem
Składniki:
- udziec z indyka około 250 g,
- seler naciowy
- por
Przygotowanie
Pokrojonego indyka ugotuj z porem przez około 15 min, zmiksuj i dodaj 1 łyżkę masła. Pasta jest gotowa, udekoruj według uznania.
Pasta z zielonego groszku i sera feta
Składniki:
- Groszek
- ser feta
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Groszek gotujemy do miękkości, dodajemy pokruszony ser feta, czosnek i jogurt naturalny bądź grecki, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Konsystencje możemy regulować dodają jogurtu. Przygotowaną pastę możemy przechowywać w lodówce 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pastę możemy wykorzystać na kanapki, które udekorujemy świeżym koperkiem ale również jako dip do dań głównych.