W kuchniach Europy ziemniak pojawia się niemal wszędzie. Znajduje szerokie zastosowanie w zupach, daniach głównych, potrawkach, przekąskach a nawet deserach. Często myśląc o ziemniaku jawi nam się w głowie typowo polska, oklejona ziemią bulwa, którą tradycyjnie jemy jako dodatek do niedzielnego kotlecika. Rodzaje ziemniaków jadalnych mnożą się jednak w nieskończoność i warto w trakcie gotowania dobierać konkretny gatunek ziemniaka do konkretnego dania.
Jaki gatunek ziemniaków jest najlepszy?
To zależy. Każdy gatunek ziemniaka należy do konkretnego rodzaju kulinarnego, z czego każdy z nich jest przeznaczony do innego typu dań. Kulinarne rodzaje ziemniaków to:
- Typ A – ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, twarde, nierozpadające się.
- Typ B – ziemniaki o średniej zawartości skrobi, tak zwane ziemniaki uniwersalne.
- Typ C – ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, łatwo rozpadające się, kruche.
Za najsmaczniejsze rodzaje ziemniaków eksperci uznają ziemniaki z kategorii A oraz B, które mają najbardziej intensywny, ziemniaczany smak. Ziemniaki kategorii C mają natomiast posmak mocno mączysty.
Jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?
Rodzaje ziemniaków w Polsce, zwłaszcza te najczęściej występujące w marketach to ziemniaki kategorii B, uniwersalne. Jeśli zadajemy sobie pytanie „jakie ziemniaki na frytki?” to możemy spokojnie po nie sięgnąć, nie rozpadną się w trakcie smażenia i zachowają ziemniaczany posmak. Jeśli natomiast nasze pytanie brzmi „jakie ziemniaki na placki?” to warto udać się na lokalny targ lub bezpośrednio do producenta i sięgnąć po ziemniaki kategorii C, które będą świetnym lepikiem w połączeniu z mąką. Do sałatek i na grilla warto dobrać ziemniaki z kategorii A, które nie rozpadną się w trakcie obróbki.
Popularne rodzaje ziemniaków – co gdy nie znamy się na fachowym nazewnictwie?
Pomimo znacznej ilości odmian ziemniaka ciężko byśmy jako konsumenci znali je wszystkie na pamięć. Udając się na zakupy rzadko mamy do czynienia z opisem tego jakie rodzaje ziemniaków akurat są w ofercie, więc warto w takim wypadku zapisać sobie najczęściej występujące z każdej kategorii:
- Kategoria A – odmiany Ditta, Dinar, Vineta
- Kategoria B – odmiany Irys, Irga, Orlik
- Kategoria C – odmiany Ibis, Gracja, Bryza
Znajomość tych kilku podstawowych odmian może nas uchronić przed niedoświadczonym lub nieuczciwym sprzedawcą, który będzie zachwalał swoje produkty jako nadające się do wszystkiego. Dzięki temu unikniemy późniejszego rozczarowania przy kulinarnych zmaganiach.
Słodkie ziemniaki – rodzaje
Jeśli pragniemy wyjść poza ramy tradycyjnej polskiej kuchni to warto sięgnąć po ziemniaki słodkie czyli bataty. Mają one szerokie kulinarne zastosowanie jak i wiele właściwości odżywczych, polecane są zwłaszcza osobom z wysokim zapotrzebowaniem na energię. Rodzaje najczęściej występujące w Polsce to:
- Grubogałęzia kalifornijska – pomarańczowy batat, idealnie nadający się do pieczenia i smażenia.
- Viveros Santana – batat fioletowy, zaserwowany gościom na pewno zrobi duże wrażenie, upieczony ma smak kasztana.
- O’Henry – batat żółty, ze względu na swą słodycz ma szerokie zastosowanie w deserach.
Ciekawostka o ziemniakach
Od czasu odkrycia kulinarnych właściwości ziemniaków stanowią one nierozerwalną część historii świata. Obecnie szacuje się, że istnieje ponad 500 sposobów na przygotowanie ziemniaka, co pomnożone dodatkowo przez wszystkie rodzaje ziemniaków daje wielotysięczną liczbę smaków. Jest on obecnie 4 najczęściej hodowanym warzywem na Ziemi, a także jedynym do tej pory warzywem wyhodowanym w kosmosie. Badania medyczne wykazały, że częste spożywanie ziemniaków zapobiega rakowi żołądka oraz reguluje działanie układu pokarmowego, zatem nie pozostaje nic innego jak powiedzieć: smacznego!